La cheffe

La cheffe : roman om en kock av Marie Ndiaye

Vilken perfekt julklappsbok att ge bort till någon vän av litteratur. Marie Ndiaye är en av Frankrikes främsta författare och hon befäster den platsen ännu mer med den här romanen.

Berättelsen handlar om Cheffe som arbetar som hemhjälp åt en familj. När deras kokerska tillfälligt reser bort får Cheffe chansen att visa att hon har en alldeles speciell fallenhet för matlagning. Hon har egentligen aldrig tidigare lagat mat, är knappt läs- och skrivkunnig så därför lagar hon maten helt utan recept. Bokens berättarjag är en man som i sin ungdom började jobba på Cheffes egen restaurang, La bonne heure som kockassistent. Han drabbas av en kärlek till denna kvinna som är dubbelt så gammal och han följer hennes väg genom hela livet.

Det förekommer en del recept i den högre skolan. Eller vad sägs om konfiterad vildkanin, makrill med vitlök, och inte minst persikopajen med järnört, fast naturligtvis inte nedtecknade; Cheffe har ju allt i huvudet och händerna. Det finns mycket i den här boken; Cheffe får en dotter med en man som hon har ett kort förhållande med och denna dotter är dumheten och ondskan personifierad och är också orsak till att La bonne heure tvingas stänga. Och så är det denne man, berättarjaget, som lyckas hålla kärleken till Cheffe vid liv så länge.

Rekommenderas absolut!

Agneta tipsar

La cheffe

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s